Banken voorzichtig met afsluiten hypotheek?

Banken voorzichtig met afsluiten hypotheek?

CDA en VVD zijn het erover eens dat banken te voorzichtig zijn met het afsluiten van nieuwe hypotheken. Volgens de twee partijen zal minister van Financiën Jan Kees de Jager desnoods zelf met de Nederlandse banken in gesprek moeten gaan om deze kwestie te bespreken en om naar een oplossing te zoeken.

Reactie op een klacht van Vereniging Eigen Huis

Met deze stelling reageren de politieke partijen op een klacht van Vereniging Eigen Huis. Deze vereniging is van mening dat werknemers met een tijdelijk contract zeer moeizaam een huis kunnen kopen. Banken zouden de risico’s niet willen aangaan en bang zijn voor sancties van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Functie van de AFM

De AFM is in de positie om banken te beboeten als een bank een hypotheek verstrekt aan een persoon die te weinig financiële zekerheid heeft en daardoor in financiële problemen komt. Een voorbeeld hiervan is iemand zonder vast contract. Dit laatste is volgens VVD Kamerlid Matthijs Huizing nu juist waar banken te veel de nadruk op leggen.

Meer kijken naar de werkzekerheid

Volgens de heer Huizing moeten banken meer kijken naar de werkzekerheid van mensen, in plaats van uit te gaan van baanzekerheid. Iemand met een tijdelijk contract kan namelijk zeer kansrijk zijn, terwijl iemand met een vast contract op korte termijn zomaar eens zijn baan kwijt kan zijn.

Banken in gesprek met de AFM

CDA Kamerlid Elly Blanksma is het met haar hiervoor genoemde collega Kamerlid eens als het gaat om het in gesprek gaan van banken met de AFM. Door een gesprek tussen beide partijen en de aanwezigheid van de minister van Financiën, willen CDA en VVD er voor zorgen dat zij samen gaan bekijken hoe mensen met een tijdelijk contract beter bediend kunnen worden, zodat het afsluiten van een nieuwe hypotheek voor deze groep enigszins wordt vereenvoudigd.

NVB is het niet eens met de verwijten

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB)is het echter niet eens met de verwijten dat banken haar klanten met een tijdelijk arbeidscontract geen hypotheken verstrekken. Volgens de NVB is deze stelling onjuist en werken de banken al enige tijd volgens een gedragscode, waarin is vastgelegd dat banken ook aan mensen zonder vast contract krediet mogen verstekken. Daarbij moet echter wel naar ieder geval afzonderlijk gekeken worden en onderzocht worden of het wel verstandig is om een hypotheek aan iemand te verstrekken zonder vaste aanstelling.