D’66 wil gemakkelijker hypotheek voor starters

D’66 heeft een plan opgesteld om de kansen voor starters op de woningmarkt te vergroten. De democraten willen onder andere dat jongeren zonder vaste baan gemakkelijker een hypotheek kunnen afsluiten.

Vrijwel alle banken stellen een vaste baan als voorwaarde voor de verstrekking van een hypotheek, maar volgens D’66 is dat niet meer van deze tijd. “Bijna een miljoen mensen verdienen vandaag de dag hun geld als freelancer, flexwerker of ZZP’er”, aldus Tweede Kamerlid Kees Verhoeven. “Het wordt dan ook de hoogste tijd dat de banken gaan nadenken over hypotheekvormen die beter aansluiten bij de moderne arbeidsmarkt.”

Verhoeven en consorten willen bovendien de overdrachtsbelasting schrappen. Het liefst in zijn geheel, maar in ieder geval voor starters op de woningmarkt. Verder moeten er in de optiek van de democraten meer kantoren verbouwd worden tot betaalbare woonruimte en moet ook de Nationale Hypotheek Garantie meer op jongeren worden gericht. “Als jongeren gemakkelijker aan een woning kunnen komen, komt de hele woningmarkt eindelijk weer eens op gang”, aldus kamerlid Verhoeven.