‘Dit is het goede moment om een huis te kopen’

Volgens cijfers van het Kadaster zijn er afgelopen mei zeventig procent meer woningen verkocht dan in mei vorig jaar. Die onverwacht harde groei is volgens kenners goed verklaarbaar: “Het is nu een goed moment om in de woningmarkt te stappen.”

Leo van de Pas van woningmarktcijfers.nl. “Zeker omdat we volgend jaar met een andere hypotheekrenteaftrek te maken krijgen. Consumenten die optimaal van de omstandigheden willen profiteren, doen er dan ook goed aan juist nu een woning aan te schaffen.”

Volgens het Kadaster heeft de opleving van de woningmarkt vooral te maken met de in eerste instantie verwachte verhoging van de overdrachtsbelasting per 1 juli, die uiteindelijk toch niet bleek door te gaan. Ook het feit dat de woningprijzen en de hypotheekrente momenteel relatief laag zijn, speelt vanzelfsprekend een rol.

De groei in mei staat overigens in schril contrast met de cijfers over het hele jaar tot nu toe genomen: in vergelijking met dezelfde periode in 2011 steeg de woningverkoop met slechts 1,2{1f0d72a7c9769998a494536ed2a1885cfc6876cd992d5ee95c765e8405b5e5e4}. Vrijstaande woningen stegen het hardst, terwijl de appartementen het minst in trek waren. Noord-Brabant is momenteel de meest populaire provincie: daar verdubbelde het aantal woningverkopen ten opzichte van vorig jaar.