DNB prijst Deens hypotheekstelsel

De Nederlandsche Bank toont zich een groot voorstander van het Deense hypotheekstelsel. Belangrijkste voordelen ten opzichte van de Nederlandse situatie? Lage rentes en ruime mogelijkheden voor vervroegde aflossing.

Het is duidelijk dat de Nederlandse hypotheekmarkt aan hervorming toe is. De Europese Unie tikte Nederland vorige week nog op de vingers over het hypotheekstelsel. Naar aanleiding van de Europese kritiek maakte DNB een analyse van de Deense hypotheekmarkt, een markt die alom bekend staat als bijzonder solide.

De Deense huizenkopers profiteren van een grote mate van standaardisatie van hypotheekcontracten. Die zorgt er voor dat ze makkelijker te vergelijken zijn, waardoor banken meer moeten concurreren op prijs. “Het enige verschil is de te betalen rente op de lening”, aldus De Nederlandsche Bank in de analyse. Dit effect wordt versterkt doordat het aantal soorten hypotheken in Denemarken klein is. Er zijn nu slechts twee varianten: de annu├»teiten- en een aflossingsvrije hypotheek. Die laatste vorm wordt momenteel uitgefaseerd.