Hypotheek goedkoper dankzij ASR

Bankverzekeraar ASR stopt met het betalen van provisie aan hypotheekadviseurs. Klanten moeten voortaan zelf met de bemiddelaar afrekenen. Een goedkopere hypotheek is het logische gevolg.

ASR schrapt eveneens de provisies op verzekeringen. Een woordvoerder: “Normaalgesproken ontving de adviseur voor het afsluiten van hypotheken of verzekeringen van ons een retourprovisie, een percentage van onze winst, maar die komt met ingang van volgende week te vervallen.”

Volgens ASR worden haar hypotheken 20 punten goedkoper. Met andere woorden: de rente gaat met 0,2{1f0d72a7c9769998a494536ed2a1885cfc6876cd992d5ee95c765e8405b5e5e4} omlaag. De verzekeraar wordt met deze stap meteen de goedkoopste aanbieder van hypotheken. De klant moet weliswaar zelf afrekenen met de adviseur, maar dat bedrag is in de meeste gevallen lager dan het rentevoordeel over meerdere jaren.

De verwachting is dat het leeuwendeel van de hypotheekverstrekkers dit voorbeeld gaat volgen. Het maakt de dienstverlening niet alleen goedkoper, maar ook nog eens transparanter. Als deze werkwijze gemeengoed wordt, gaat de op dit moment toch al lage hypotheekrente alleen maar verder omlaag.