Hypotheekplan Zalm kost consument veel geld

Wanneer de plannen van topman Zalm van ABN Amro doorgang zouden vinden, is de consument zwaar de klos. Dat stelt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis. “Huiseigenaren zouden dan zo’n € 40.000,- extra kwijt zijn”, aldus De la Porte.

Zalm wil dat alle huizenbezitters hun hypotheek met onmiddellijke ingang aflossen. Daarmee worden nieuwkomers en bestaande huizenbezitters gelijk behandeld. In Nederland heeft tachtig procent van de 4,3 miljoen huiseigenaren een hypotheek. Bij een groot deel daarvan gaat het om een spaarhypotheek. Nieuwkomers moeten vanaf volgend jaar de hypotheek in dertig jaar aflossen, terwijl bestaande woningeigenaren hypotheekrente kunnen aftrekken zonder daadwerkelijk iets af te lossen.

Zalm wil nu dat ook de huidige woningbezitters gaan aflossen en alle hypotheken omgezet worden in een annuïteitenhypotheek. Consumenten die hun aflossingsvrije hypotheek willen aanhouden, moeten in de optiek van Zalm afscheid nemen van hun belastingvoordeel. Geert Wilders reageerde onthutst: “Eens te meer blijkt hoe onbetrouwbaar de VVD is over hypotheekrenteaftrek. Zalm, naast bankier toch ook VVD’er, wil in bestaande hypotheken snoeien en gezinnen keihard pakken. Niet doen!”

Ook Hans André de la Porte van VEH is not amused: “We hebben het uitgerekend en het verschil tussen de aflossingshypotheek en de spaarhypotheek loopt over dertig jaar genomen op tot zo’n € 40.000,-. Dat kun je huiseigenaren dus niet aan doen.” Het Verbond van Verzekeraars ziet eveneens helemaal niets in het plan van Zalm. Volgens de organisatie zou het ertoe leiden dat de huidige woningeigenaren hun spaarpremies innen en zo de hypotheekverstrekkers aan goedkoop geld helpen. De Rabobank en ING daarentegen spreken van een interessant plan.