Hypotheekrenteaftrek blijft complexe materie

Het feit dat de definitieve beslissing over een eventuele beperking van de hypotheekrenteaftrek pas na de verkiezingen van 12 september wordt genomen, leidde tot heel wat kritiek richting Den Haag. Premier Rutte benadrukte vanochtend echter dat daar geen politieke overwegingen aan  ten grondslag liggen.

Het voorstel over de beperking van de hypotheekrenteaftrek is weliswaar geheel uitgewerkt, maar in de optiek van de demissionair premier is het ontverantwoord dit voorstel nu maar even stel door de kamer te jassen. “Het onderwerp is simpelweg veel te complex”, aldus Rutte. “Er is dus meer tijd nodig om de plannen verder uit te werken. Het gaat hier puur om techniek en zeker niet om politiek.”

Wat er met de hypotheekrenteaftrek gaat gebeuren, blijft dus voorlopig nog onzeker. Rutte sluit namelijk niet uit dat de beoogde bezuinigingen op een andere manier gerealiseerd worden: “VVD, CDA, GroenLinks en ChristenUnie hebben met het kabinet weliswaar afspraken gemaakt in het begrotingsakkoord, maar als de partijen wat anders willen, kunnen ze straks met alternatieven komen. Als die maar evenveel opleveren.”