De laagste hypotheekrente

Vanzelfsprekend wilt u in aanmerking komen voor de laagste hypotheekrente. Dat kan op verschillende manieren. Wanneer de af te sluiten hypotheeklening bijvoorbeeld aanzienlijk beneden de WOZ-waarde blijft, dan is de kans groot dat het te betalen rentepercentage lager is dan bij een maximale hypotheekbelasting.

Daarnaast is het raadzaam te bekijken of er een mogelijkheid is om in aanmerking te komen voor Nationale Hypotheek Garantie, in het verleden ook wel bekend als de Gemeentegarantie. U kunt dan profiteren van een extra lage hypotheekrente.

Looptijd van het rentepercentage

Bij het kiezen van de juiste hypotheekvorm, mag behalve de zoektocht naar het laagste rentepercentage ook een ander aspect niet uit het oog verloren worden: de looptijd van het te betalen rentepercentage. Die looptijd verschilt aanzienlijk per hypotheekvorm. In veel gevallen leidt de keuze voor de juiste hypotheekvorm overigens ook tot het laagste rentepercentage.

Hoogte van het inkomen

In de zoektocht naar het laagste rentepercentage, dient ook rekening gehouden te worden met de hoogte van uw inkomen (en dat van uw eventuele partner) en de manier waarop dat inkomen verworven is. Wanneer u geen vaste baan heeft of voor eigen risico een eigen onderneming drijft, kan dat voor de geldverstrekker een reden zijn om extra rentepunten op de laagste hypotheekrente in rekening te brengen.

Wat is de waarde van uw woning?

Om de juiste waarde van uw woning te bepalen, kunt u uitgaan van de WOZ-waarde of, beter nog, de waarde die bepaald is door een erkend taxateur. De berekende executiewaarde is het uitgangspunt voor de verschillende rentestaffels. Indien het hypotheekbedrag hoger uitkomst dan de executiewaarde van uw woning, gelden in de regel toeslagen op de startrentes. Komt het hypotheekbedrag lager uit, dan zijn er mogelijkheden tot extra kortingen op de rente. Mocht u in aanmerking komen voor Nationale Hypotheek Garantie, dan is de daarvoor te betalen provisie een fractie van het later te behalen voordeel over het lager in rekening gebracht rentetarief. In veel gevallen voldoet een WOZ-aanslag- of rapport. Er zijn echter ook banken en andere hypotheekverstrekkers die bij de waardebepaling van uw woning alleen genoegen nemen met een taxatierapport van een erkende taxateur.

Rentekorting voor zelfstandigen

Indien u zelfstandige bent of werknemer met een tijdelijk contract, doet u er verstandig aan een poging te wagen om voor Nationale Hypotheek Garantie in aanmerking te komen. In plaats van de gebruikelijke rentetoeslag, wordt er dan al snel over rentekorting gesproken! 

Hypotheekrentes altijd vergelijken!

Om er zeker van te zijn dat u daadwerkelijk de laagste hypotheekrente betaalt, is het zaak meerdere offertes met elkaar te vergelijken. Vraag altijd minimaal drie offertes aan en zorg ervoor dat u per offerte goed geïnformeerd wordt over alle voor- en nadelen. Alleen dan weet u zeker dat u uiteindelijk de juiste beslissing neemt.