Hoe bereken ik mijn hypothecaire maandlasten?

Of het nu gaat om een persoonlijke lening of een hypotheek; het is belangrijk dat u zich vooraf goed realiseert met welke maandlasten u geconfronteerd wordt. Dat is bepaald geen sinecure, want het aantal leningsvormen en krediethypotheken, en de daaraan verbonden voorwaarden, is dermate groot dat u al snel door de bomen het bos niet meer dreigt te zien.

Het is zaak eerst goed na te denken over het bedrag dat u maandelijks kunt spenderen. Houd daarbij vooral rekening met de uitgaven die maandelijks terugkeren in verband met zaken als uw auto en verzekeringen, maar ook kosten die betrekking hebben op de besteding van uw vrije tijd. Het zou tenslotte toch zonde zijn dat je hypotheeklasten straks zo hoog zijn dat er geen geld meer overblijft voor uw hobby’s.

Uw hypotheekadviseur wil (bijna) alles weten!

Voordat u de hypotheeklasten gaat berekenen, moet u werkelijk tot in detail op de hoogte zijn van uw maandelijkse inkomsten en uitgaven. Die inventarisatie kan sowieso geen kwaad, want het gaat om informatie waar uw hypotheekadviseur straks ook naar vraagt. Die wil niet alleen op de hoogte zijn van uw jaarloon, maar ook van dat van uw  eventuele partner. Vervolgens is het van groot belang of het om inkomsten uit een vast dienstverband, een tijdelijk contract of uit zelfstandig ondernemerschap gaat.

Looptijden van hypotheken

Daarnaast is het belangrijk om na te denken over de duur van de hypothecaire lening. Het moge duidelijk zijn dat uw maandlasten bij een langere looptijd van de hypotheek lager uitvallen dan bij het afsluiten van een hypotheek met een korte looptijd. Realiseert u zich ook steeds dat over het geleende geld rente en in de meeste gevallen een stukje aflossing betaald moet worden. U krijgt bovendien vaak ook te maken met het betalen van premies voor één of meerdere verzekeringen.

Nationale Hypotheek Garantie

Het percentage aan te betalen rente is verschillend per periode waarvoor deze vastgezet wordt. De hoogte van de rente kan bovendien verschillen door het geven van meer zekerheden als een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) of een overwaarde. U kunt periodiek aflossen via annuïteiten of lineaire systemen. Daarnaast kunt u de hypotheeklasten berekenen met een aflossing via een levensverzekering of belegging. Ook kan gekozen worden voor andere aflossingsvormen als een spaarvast- of beleggingshypotheek.

Hypotheekadvies? De erkende hypotheekadviseur!

Deze vele varianten in rentepercentages, aflossingssoorten en mogelijkheden op het gebied van verzekeringen, maken duidelijk dat er grote verschillen bestaan in de maandlasten die u uiteindelijk voor uw hypotheek gaat betalen. Er is dan ook maar een adres waar u tot de juiste keuze komt: de erkende hypotheekadviseur.