Snel een nieuw huis met een overbruggingskrediet

Stel dat u uw droomhuis in het vizier heeft, maar nog met een niet verkocht bestaand huis in uw maag zit. Omdat u nu eenmaal pas van het nieuwe huis kunt genieten als financieel alles in kannen en kruiken is, zou u in dat geval eventueel een overbruggingskrediet kunnen afsluiten.

Allereerst moet u zich dan afvragen of een overbruggingskrediet wel de meest geschikte financieringsvorm voor u is. Vervolgens is het zaak goed naar de specifieke voorwaarden van dit krediet te kijken en een keuze te maken bij wie u het overbruggingskrediet afsluit.

Wat is de overwaarde van uw woning?

Uiteraard zijn er tal van voorwaarden verbonden aan zo’n krediet. Punt één is de overwaarde op de huidige woning. Zonder een aanzienlijke overwaarde kunt u een overbruggingskrediet wel vergeten. De juiste waarde van uw woning dient u te laten bepalen door een onafhankelijke deskundige. Let wel; een te hoge schatting van de overwaarde, kan u later in de problemen brengen. Op het moment dat de deskundige de reële waarde van uw woning bepaald heeft, trekt u het saldo van uw lopende hypotheek daarvan af. De uitkomst van deze som is de aanwezige overwaarde.

Ga naar uw hypotheekadviseur!

Met die wetenschap in het achterhoofd kunt u door uw adviseur laten bekijken hoeveel u maximaal aan hypotheek kunt krijgen, een bedrag dat vanzelfsprekend gekoppeld is aan uw inkomen. Wanneer u de hypotheek en de overwaarde bij elkaar optelt, heeft u een globale inschatting hoeveel u maximaal aan uw nieuwe woning kunt besteden. Daarbij dient u wel rekening te houden met de fiscale aspecten en de kosten. Ook voor het overbruggingskrediet worden tenslotte kosten in rekening gebracht. Vergeet vooral ook niet extra ruimte in het overbruggingskrediet op te nemen om de dubbele maandlasten te kunnen betalen.

Vraag meerdere hypotheekoffertes aan!

Wanneer u met uw hypotheekadviseur of bank om tafel gaat zitten om de hypotheek voor uw nieuwe droomhuis af te sluiten, is het verstandig meteen het overbruggingskrediet aan te vragen. Beperkt u zich daarbij overigens niet tot één hypotheekverstrekker: vrijwel iedere instantie houdt er met betrekking tot het verstrekken van overbruggingskredieten andere regels op na.

Duidelijk mag zijn dat een overbruggingskrediet niet zo maar wordt afgesloten. Het is en blijft dan ook erg belangrijk om met de juiste partij in zee te gaan. Alleen wanneer een overbruggingskrediet weloverwogen wordt afgesloten, voorkomt u dat u slapeloze nachten heeft bij de aankoop van een nieuwe woning voordat de bestaande woning verkocht is.