‘Zorg zelf voor een lage hypotheekrente’

Door een gebrek aan concurrentie is de hypotheekrente in Nederland momenteel nog structureel te hoog. Banken kunnen een grotere rentemarge rekenen boven op de marktrente. Door zelf initiatief te nemen, kunt u vandaag de dag echter wel degelijk tegenwicht bieden aan de grote banken.

Dit is een belangrijke conclusie uit een onderzoek van de Nederlandse Mededingingsautoriteit naar de Nederlandse hypotheekmarkt. Uit het onderzoek blijkt dat de concurrentie op de hypotheekmarkt toeneemt en de marges op de hypotheekrente dalen.

De NMa signaleert dat veel kleine onafhankelijke aanbieders momenteel minder actief zijn of zelfs totaal van het toneel verdwenen, verschillende aanbieders van hypotheken tegenwoordig nauw met elkaar verbonden zijn en dat de crisis het de hypotheekverstrekkers steeds moeilijker maakt om hypotheken aan te bieden.

Gelukkig worden er ook positieve ontwikkelingen geconstateerd: verschillende aanbieders hebben besloten hun mages aan te passen waardoor de gemiddelde marge inmiddels gedaald is tot het niveau van voor de crisis, en de concurrentie op de markt neemt zoals gezegd steeds verder toe.

Toch blijft de NMa de hypotheekmarkt nauwlettend in de gaten houden. Zo is er nog altijd veel mis wanneer consumenten aan het einde van de rentevastperiode hun hypotheek willen oversluiten. Vaak zitten consumenten zo vast aan hun hypotheek dat het nauwelijks mogelijk is om over te stappen naar een andere aanbieder. De NMa wil dat er zo snel mogelijk een einde wordt gemaakt aan deze wurghypotheken. Daarnaast constateert de NMa dat grote banken nog steeds een hogere marge in rekening brengen dan kleine banken. Om een daling van de hypotheekrente te bewerkstelligen, is het in de optiek van de NMa toe te juichen wanneer de grote banken concurrentie krijgen van kleinere aanbieders als verzekeraars en buitenlandse banken.

De NMa raadt u aan veel kritscher te worden wanneer het om hypotheken gaat: ‘Vergelijk verschillende hypotheken en betrek hierbij ook kleinere aanbieders. Doe dit in samenwerking met een erkende hypotheekadviseur. Houd daarnaast zelf de het einde van de rentevastperiode in de gaten en onderzoek zelf of oversluiten interessant is’, aldus de NMa.