Bankspaarhypotheek

De wet banksparen biedt de mogelijkheid fiscaal voordelig te sparen voor zowel het aflossen van de hypotheek als voor de oudedagsvoorziening. Wij concentreren ons op het sparen voor de eigen woning. Daar bestaan twee manieren voor:

Banksparen eigen woning (SEW)

Hierbij spaart u op een geblokkeerde spaarrekening en is de rente die u op de rekening vergoed krijgt gelijk aan de rente die u voor de hypothecaire lening betaalt. Bij deze vorm van banksparen is het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering niet verplicht, tenzij u de hypotheek sluit onder de Nationale Hypotheek Garantie. Fiscaal gezien is deze vorm van sparen voor de eigen woning te vergelijken met kapitaalverzekering eigen woning. Tijdens de minimumlooptijd moet het gespaarde kapitaal geblokkeerd zijn.

Beleggerrekening eigen woning (BEW)

Bij deze spaarvorm spaart u op een geblokkeerde beleggerrekening en hoeft u tijdens de looptijd over het saldo geen vermogensrendementsheffing (1,2{1f0d72a7c9769998a494536ed2a1885cfc6876cd992d5ee95c765e8405b5e5e4}) te betalen. Ook hier heeft u te maken met de minimumlooptijd dat deze rekening geblokkeerd moet zijn voordat er een belastingvrije uitkering kan volgen. Met name wanneer er financi├źle flexibiliteit gewenst is, gelden de fiscale beperkingen als een nadeel.