ING schort hogere hypotheekopslag op

Protestclub stopdebanken.nl heeft de eerste winst in de strijd met ING en ABN Amro over de verhoging van de variabele euriborhypotheken binnen: ING schort de voorgenomen verhoging voorlopig op.

Door de aangekondigde verhoging van de hypotheekopslag zouden zo’n 25.000 hypotheken van beide banken tot wel duizenden euro’s per jaar duurder worden; vorige maand reden voor oprichting van de protestgroep. Volgens stopdebanken.nl gaat het om een vaste opslag die niet eenzijdig door de banken verhoogd kan worden. De banken verklaarden bij de aankondiging van de plannen dat een mogelijke verhoging van de opslag opgenomen was in de hypotheekvoorwaarden.

De stelling van stopdebanken.nl dat ING de verhoging heeft opgeschort in afwachting van toetsing door een derde partij, wordt door ING ten stelligste ontkend. De bank zegt dat die beslissing al in een eerder stadium was genomen. ABN Amro wil overigens helemaal van geen uitstel weten: “Zelfs met de verhoging is het hypotheektarief nog steeds zeer schappelijk”, aldus een woordvoerder.