Pensioenfondsen kopen geen hypotheken

De pensioenfondsen gaan niet over tot het op grote schaal opkopen van hypotheken van banken. Dat verklaarde een woordvoerder van de Pensioenfederatie als reactie op een pleidooi in die richting van de werkgeversorganisaties.

De koepel van 350 pensioenfondsen liet via de woordvoerder weten het zo goed mogelijk beheren van het geld van hun deelnemers als belangrijkste taak te beschouwen en maatschappelijke taken dus niet voorop te stellen. De werkgevers hoopten dat de pensioenfondsen massaal in de hypotheken zouden investeren om de banken op die manier meer lucht te verschaffen. Dat zou in de optiek van de werkgevers een positief effect hebben op de Nederlandse economie in het algemeen en de woningmarkt in het bijzonder.

De woordvoerder verklaarde dat de pensioenfondsen in het verleden al eerder benaderd werden om in zaken als wegen, scholen en ziekenhuizen te investeren, maar steeds tevergeefs. “Wij voelen zeer zeker een verbinding met de Nederlandse samenleving, maar zien dat soort investeringen niet als een prioriteit.”