VVD wil terug naar hogere hypotheken

De VVD wil dat huizenkopers weer een hypotheek kunnen afsluiten die hoger is dan de koopprijs van het huis. Verder zijn de liberalen van mening dat de overdrachtsbelasting afgeschaft moet worden en willen ze dat starters enkele jaren ruimere mogelijkheden krijgen om de hypotheekrente in zijn geheel af te trekken.

Het Algemeen Dagblad meldt verder dat de VVD er voorstander is dat ouders tot € 100.000,- belastingvrij aan hun kinderen mogen schenken voor de aankoop van een woning. Deze aanvullende plannen op het Lenteakkoord waarmee de VVD de woningmarkt weer op gang wil helpen, staan in het conceptverkiezingsprogramma van de partij dat vrijdag verschijnt, maar nu reeds deels in handen is van het AD.

Op dit moment bedraagt de maximale hypotheek 106 procent van de waarde van een huis. Eind april sprak de VVD met CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie af dat die norm vanaf volgend jaar geleidelijk wordt verlaagd naar honderd procent. Van die afspraak lijkt de VVD nu dus terug te komen. Een woordvoerder van de partij bevestigt de plannen, maar plaatst daarbij wel de kanttekening dat de financiële haalbaarheid nog doorgerekend moet worden.