Woningaankoop steeds vaker uitgesteld

Uit onderzoeken van de ING en De Hypotheker blijkt dat tweederde van de consumenten die in de markt zijn voor een nieuwe woning, die aankoop voorlopig nog even uitstelt.

Naast de slechte economische omstandigheden en de daarmee samenhangende onzekerheid over hun baan, geldt onduidelijkheid over de toekomst van de hypotheekrenteaftrek voor steeds meer consumenten de belangrijkste reden. Daarnaast spelen ook de dalende huizenprijzen een rol: consumenten die niet op stel en sprong hoeven te verhuizen, wachten rustig af tot de bodem van de woningmarkt bereikt is.

De Hypotheker stelt dat de markt ook vertraagd wordt door het feit dat driekwart van de potentiële huizenkopers eerst maar eens moet zien of de oude woning wel verkocht wordt, maar constateert dat de onzekerheid over de toekomst van de hypotheekrenteaftrek verreweg de meest verlammende factor is. Een woordvoerder van De Hypotheker: “Mensen in onze winkels vrezen dat de politiek na de verkiezingen van 12 september maatregelen treft die de bestaande woningbezitters keihard zullen raken. Potentiële huizenkopers willen eerst goed kunnen inschatten in hoeverre ze de hypotheekrente straks kunnen aftrekken van de belastingen.”